Faceți căutări pe acest blog

marți, 17 martie 2020




                   Șapte lecții de viață pe care ni le predă
                         Coronavirusul
               
                   


”Iubește viața și ai grijă de ea” - toate lecțiile derivă din aceasta





S-ar putea ca Pământul să fie o ”ființă vie”, care și-a administrat Covid 19 pe post de antiviral, virușii fiind noi înșine, oamenii. Coronavirusul ne-a pus la colț trufia și ne-a închis în case, așa încât planeta și-a primenit aerul.

Ieri am simțit aerul din București de parcă eram la munte: pătrundea prin nări ca o binecuvântare, te înțepa curățenia lui, iar cerul albastru avea claritatea și frumusețea cerului din copilărie. Surpriza a fost să văd azi dimineață că puritatea aerului din București a devenit comparabilă cu a aerului din vârful muntelui, cum au confirmat măsurătorile oficiale.

Probabil că această curățare a aerului este un fenomen prezent în lumea întreagă și asta ne duce cu gândul la un principiu inițiatic fundamental: ”ceea ce credem a fi rău este, de fapt, cel mai mare bine posibil”.

Inteligența Vieții nu poate fi negată, ea este vizibilă pentru toată omenirea în această perioadă în care câmpul energetic uriaș al coronavirusului ne-a trimis pe toți să stăm acasă pentru a înceta să dezechilibrăm viața și să ne punem în pericol urmașii.

Probabil că avem de învățat  niște lecții importante din povestea pandemiei de coronavirus și multe dintre ele ni se vor dezvălui în timp. Până acum sunt limpezi câteva dintre ele și anume:


Lecția 1:

Oprirea circulației  curăță eficient aerul și îi permite vieții să meargă mai departe. Planeta își curăță plămânii proprii, atacând plămânii celor care au îmbolnăvit-o prin alergarea lor neîncetată după bani, lucruri și plăceri.


Lecția 2:

Fiecare țară, la fel ca indivizii, trebuie să-și dezvolte și să-și asigure propria agricultură, propria producție de medicamente, să stea pe propriile picioare din punct de vedere economic. Dependența de alte state se dezvăluie ca fiind o mare slăbiciune.

De ce se întâmplă astfel?

Pentru că, atunci când este în pericol Viața, fiecare are grijă mai întâi de propria viață.

Lecția despre dependență este valabilă și individual și, probabil, ea va fi mai evidentă după ce pandemia va intra în regres, iar consecințele economice vor rămâne pentru o vreme.




Lecția 3:

Protejând propria ta viață o protejezi și pe a celorlalți și invers, ne mai învață coronavirusul.  



Lecția 4:

Ceea ce crezi a fi Rău este, de fapt, o acțiune care restabilește echilibrul pierdut și se află în slujba Binelui. Pentru această lecție se potrivește proverbul românesc: ”tot răul este spre bine”.



Lecția 5:



Puterea ta de a te proteja este, dar este limitată. Conștientizează-ți puterea, dar și limitele, iar atunci când îți vezi limitele îndreaptă privirea spre Dumnezeu și roagă-l pe El să te ajute, să te apere și să te ierte pentru răul inconștient pe care l-ai făcut.  Nu-l uita pe Dumnezeu după ce trece pericolul și amintește-ți că ”Viața depinde de Dumnezeu”, iar atunci când tu o ataci, se va întoarce la tine forța cu care ai atacat-o și te va izola așa încât să nu mai fii periculos.

Mă întreb dacă nu cumva ne-am plâns că bătrânii sunt o povară, dacă nu cumva am avut pretenții prea  mari de la ei, dacă nu ne-am obișnuit să-i sufocăm, să avem așteptări și pretenții, uitând să-i iubim. Căci, iată, suntem chemați la ordine, ni se ordonă indirect:
”Iubiți-vă bătrânii, stând departe de ei.” 




Lecția 6:



Poți face rău, purtând în tine un rău de care nu ești conștient. Roagă-te să trăiești conștient și să fii un purtător al binelui, un făcător al binelui pentru tine și pentru cei din jurul tău.

Renunță la egoism, la ură, la frică, la emoțiile negative care te fac inconștient și te împing să-ți faci rău ție și celor din jurul tău.

Iubește oamenii.



Lecția 7:

Renunță la lucrurile de care ești atașat și iubește Viața.

Ține post din când în când. Renunță singur  la ce îți place mai mult; la călătorii, la mâncarea  bună, la alcool, la sex, la ieșirile cu prietenii. Stai cu tine însuți, analizează-ți conștiința, împrietenește-te cu Dumnezeu, pe care nu-l mai auzi când ești angrenat în mișcare și-l confunzi cu lucrurile materiale prin care îți satisfaci plăcerile. Banii nu sunt Dumnezeu, lucrurile care-ți fac plăcere nu sunt Dumnezeu: cum vezi, toate acestea pot să dispară peste noapte.

În spațiul ortodox și catolic, coronavirusul s-a ivit în timpul Postului Paștelui și, poate, nu din întâmplare. Coronavirusul ne forțează să ”postim” de la vacanțe, călătorii, mâncăruri sofisticate, întâlniri cu prietenii.

El ne forțează, în același timp, să stăm departe de membrii mai vârstnici ai familiei, în cazul unora departe de toată familia, iar în cazul altora mai aproape de familie.

”Sabia” despre care vorbea Iisus este sabia care taie legăturile de atașament de oamenii dragi, atașamentul dintre părinți și copii, în mod special, și să punem în locul lui adevărata IUBIRE.

Lecția aceasta spune succint:
”Dacă-ți iubești părinții, stai departe de ei. Dacă iubești oamenii, stai acasă, izolează-te. Dacă îți iubești Viața, renunță la toate lucrurile fără de care credeai că viața ta este imposibilă și rămâi izolat”.

Cu alte cuvinte, renunță la toate lucrurile de care ai fost atașat și pune mai presus de ele iubirea pentru viața ta și pentru viețile celorlalți.



*




Probabil că se vor desprinde multe alte lecții din această ”istorie unică” pe care o creează coronavirusul, dar lecția centrală, deja vizibilă, este ”LECȚIA IUBIRII” vieții și conștientizarea valorilor adevărate,  care ne ajută să rămânem sănătoși și să păstrăm planeta sănătoasă, căci ea este ca o navă, pe care trebuie să trăiască toate ființele, dar și generațiile ce vor veni după noi.

                                    Maria Timuc
















Ce i-a spus Dumnezeu trandafirului și l-a ajutat să înflorească?

Ce i-a spus Dumnezeu trandafirului și l-a ajutat să înflorească? ” Acel lucru pe care l-a spus Dumnezeu trandafirul...