Faceți căutări pe acest blog

vineri, 9 ianuarie 2015

O întrebare vindecătoare?


”Orice om politic, orice preot, orice filozof, artist, economist, om de știință, pedagog trebuie să se întrebe cutremurat  în ce duh se află, ce duh exprimă, ce operă săvârșește: mântuitoare sau nimicitoare”.( Fragment de Ioan Ianolide – cartea  ”Deținutul Profet”  - ediție îngrijită de Mănăstirea Diaconești,  Editura Bonifaciu,2009).

Întrebarea este deosebit de importantă pentru categoriile menționate de Ioan Ioanide pentru că ele se adresează mulțimilor, ele influențează mulțimile prin duhul căruia îi servesc.  A duce în păcat un om e una, a duce în Duhul Răului zeci, sute , mii sau milioane de oameni e o responsabilitate copleșitoare, care trebuie conștientizată.
Aș spune că aceasta este o întrebare pe care orice ființă umană ar trebui să și-o pună permanent: ”ceea ce fac acum mântuiește sau distruge”? Acțiunea mea zidește, înalță, înfrumusețează, e adevărată, călăuzește, servește viața, e inspirată de Duhul Sfânt sau , dimpotrivă, face rău, distruge, întunecă și este inspirată de Duhul Răului? Fiecare moment din viața noastră poate fi cercetat astfel: acele momente în care luăm mici decizii și facem mici alegeri. În răspunsul sincer la întrebarea menționată, am putea găsi cheia către noi înșine, către lumina pe care o căutăm, către dragostea pe care o râvinim, către frumusețea pe care dorim s-o exprimăm.
Sesizez astăzi puterea vindecătoare a acestei întrebări, puterea ei de a ne dezvălui adevăruri pe care nu avem altfel curajul să le privim în față, adevăruri legate de propriul nostru fel de a gândi, a fi, a acționa, a trăi. ”Ce fac acum mântuiește sau nimicește”? ”Ce fac acum, în ce duh se află, din ce duh vine, spre ce mă duce?

Răspunsurile sincere s-ar putea să vă dăruiească mai mult decât visați; să vă oprească sau, dimpotrivă, să vă stimuleze, să vă scoată de sub puterea unor atitudini, experiențe și situații care vă purtau pe drumuri înfundate, să vă stimuleze către experiențe și acțiuni fericite, pe care nu le-ați alege fără să fiți conștienți că puteți! 

Vă doresc să vă lăsați inspirați de Duhul Sfânt, de duhul iubirii, al frumuseții și al grației, care se află în fiecare ființă!

Ce i-a spus Dumnezeu trandafirului și l-a ajutat să înflorească?

Ce i-a spus Dumnezeu trandafirului și l-a ajutat să înflorească? ” Acel lucru pe care l-a spus Dumnezeu trandafirul...