Faceți căutări pe acest blog

luni, 6 iulie 2015


CAROUSEL - o piesă de teatru cum n-ați mai văzut!

Duminică seara(5 iulie a.c) am ieșit de la Teatrul Bulandra, Sala Izvor, cu sentimentul că n-am mai văzut niciodată o piesă de teatru precum este ”Carusel”, în regia lui Andrei Șerban! M-a copleșit sentimentul că m-am dus la teatru o ființă și m-am întors de acolo alta... Nu mi s-a mai întâmplat una ca asta la o piesă de teatru. Parcă n-am mai văzut o piesă transformatoare, vizionară, amplă, psihologică, filozofică, presărată cu umor, dramatică, plină de poezie, ba aș spune că-i un poem dramatic, mai degrabă sugerat prin jocul de lumini și de umbre, îmbinat spectacolos, genial chiar, cu jocul actorilor, cu ingeniozitatea și măreția unei super scene, a Caruselului, ce se învârte mereu, ca-n viață.









”Carusel” nu e o piesă care poate fi povestită; cred că cei doi ”designeri de lumini”, Alexandru Darie și Andrei Șerban, au creat o capodoperă din și cu jocul fantastic de lumini, reproducând imaginile holografice ale lumii spirituale (și știu exact ce spun acum, căci lumea noastră interioară e o lume în care imaginea holografică spune singură o întreagă poveste). Să reproduci lumea spirituală, lumea interioară, s-o materializezi într-o piesă de teatru, să arăți sufletul și să-l deschizi pe o scenă de teatru: iată genialitatea unui regizor și ceea ce face din piesa ”Carusel” o capodoperă.
Am trăit sentimentul că totul este inedit în această piesă! E o piesă în care spectatorii înșiși devin actori, căci Caruselul începe încă din holul teatrului, spectatorii intră direct în el și devin ei înșiși personaje. Aici, în holul teatrului, e un moment, unicul moment în care spectatorii stau în Carusel și relaționează direct cu animatorul(Liliom - Vlad Ivanov), a cărui poveste continuă apoi pe scenă. Scena devine cumva întreaga sală, slectatorii și actorii se confundă, cad peste toți florile de salcâm, se învârt luminile caruselului, lumea fizică se contopește cu lumea spirituală, spiritele celor morți sunt legate indisolubil de cei vii, iar moartea însăși este posibilă doar atunci când omul ”este uitat”!














”Poliția de dincolo”, niște polițiști cu aripi de îngeri, e o imagine care m-a cucerit complet, e un simbol tulburător al contopirii lumilor, iar imaginile care se învârt pe scenă, în acest Carusel fantastic, sunt adevărate poeme, culese parcă din tulburătoarele lumi interioare.
Eu mărturisesc că n-am mai văzut o asemenea piesă de teatru. Încă am inima plină de ea și parcă îmi doresc s-o mai văd o dată, să-i gust esența frumoasă, incredibilă, ascunsă în imagini, în muzică( e și o piesă muzicală), în costume, în lumini, în umbre, în replici, dar - mai ales - în poezia ei. E un ”superpoem” această piesă, e ceva care m-a întregit parcă și m-a transportat într-o dimensiune pe care o văd numai în meditații, în acele momente în care ființa se trezește spontan și de la sine în tărâmurile interioare, în care dispar granițele dintre fizic și non fizic, în care timpul și spațiul nu mai au consistență, iar ființa e cuprinsă de grație și liberă de materialitate.
Da, Caruselul e însăși viața noastră, care se învârte comic, dramatic, urât, frumos, straniu, în adevăr și pe lângă el, cu iubire, cu minciună, cu speranță, cu lipsă de speranță, cu grație și fără de ea, la nesfârșit...Haideți la Carousel!



CAR(O)USEL - regia Andrei Șerban : Lighting designer: Alexandru Darie și Andrei Șerban: 
O adaptare liberă de Andrei Șerban și Daniela Dima după piesa ”Liliom”, a lui Fritz Lang: În distribuție: Vlad Ivanov, Ana Ularu. Alexandru Fasola, Ana Covalciuc, Silvana Negrutiu, Catalin Babliuc, Radu Iacoban, Rodica Lazăr, Maria Obretin, Mirela Gorea, Adela Bengescu, Șerban Gomoi, Simona Pop, Andrada Corlat.

Piesa durează trei ore și se mai joacă astăzi, 6 iulie, și mâine, 7 iulie, în regim de ”repetiție cu spectatori”. Înțeleg că se pot cumpăra și bilete: deci, n-o ratați!

**Felicitări Teatrului Bulandra, regizorului Andrei Șerban, regizorului Alexandru Darie, actorilor și întregii echipe care a creat această inedită și tulburătoare piesă...

Mulțumesc din toată inima talentatei și specialei actrițe, Mirela Gore, precum și actorului Ion Chelaru pentru invitația la această minunată piesă.




Ce i-a spus Dumnezeu trandafirului și l-a ajutat să înflorească?

Ce i-a spus Dumnezeu trandafirului și l-a ajutat să înflorească? ” Acel lucru pe care l-a spus Dumnezeu trandafirul...