Faceți căutări pe acest blog

marți, 3 martie 2015

Îngerii vinurilor

Iar am avut o aventură cu...vinurile! Poate mai puțin spectaculoasă decât data trecută, când am degustat vreo nouă soiuri de vin, izbutind să-mi păstrez starea de ”trezie” a conștiinței, deși nu beau nici un fel de alcoool în viața de zi cu zi. Degustarea la care am fost invitată acum, ocazionată de deschiderea Salonului Internațional de Vinuri Vintest Timișoara(3-5 aprilie a.c), organizată într-o locație neobișnuită (Wine Bar-ul ”O mie de chipuri!, un loc micuț, o noutate pentru România, destinat cunoscătorilor sau pasionaților de vinuri, care vin acolo pentru a-și ”încălzi spiritul”, cum am aflat), mi-a oferit - grație propriei mele alegeri - o deosebită experiență a ”mirosurilor”! De ce?

Cunoaște lumea cu ajutorul mirosului

Aveam o săptămână de când mâncam doar...sucuri de legume și de fructe așa că am degustat efectiv doar...trei vinuri! N-am riscat de data asta..o incursiune aprofundată în ”spiritul celor 13 vinuri” care au fost vedetele serii, în schimb am simțit instantaneu că pot avea o aventură nouă, tot una a spiritului, în lumea ” mirosurilor emanate de vinuri”! Mi-am amintit de celebra carte a lui Suskind, ”Parfumul” și am ales ca, pentru o singură seară, să mă las purtată și învăluită de miresmele vinurilor, pe care n-am avut niciodată curiozitatea să le percep și nici ocazia de a mă folosi de fantasticul simț al mirosului pentru a comunica și a intra într-o relație cu...vinul.
Poate pentru că sunt ca un nou născut în relația cu alcoolul, curiozitatea mea e - când vine vorba despre dezustări - ca a unui copil. Nu știu ce este, dar pășesc...către necunoscut, urmându-mi intuiția și căutând profunzimile, partea ascunsă a vinului, partea necunoscută, poate și pe aceea invizibilă cunoscătorilor. Mirosul nostru este...o modalitate discretă, dar puternică și fascinantă de cunoaștere a lumii. Ființa noastră poate cunoaște - cu ajutorul mirosului  - esența oricărui lucru. Când ne apropiem de un alt om, felul în care îl percepe mirosul nostru decide dacă îi vom spune ”da” sau ”nu” apropierii, spune dacă am putea fi prieteni, cunoștințe sau dacă am putea iubi acea persoană. Prin miros purtem percepe...ca și cu ajutorul pipăitului, e ca și cum pipăim mirosind, vedem mirosind, auzim mirosind, ca și cum cunoaștem dintr-un  foc istoria lucrului, a vinului sau a fiiinței...care emană un anume miros. Spiritul din interiorul nostru trebuie doar să-și ascută atenția, să focuseze dorința de a cunoaște și parcă totul se deschide spontan, parcă mirosul însuși devine sursa cunoașterii spirituale. În câteva secunde simți că știi totul despre...un vin , despre o ființă, despre...orice.

Căutăm în vin...bucuria!
Eu cred că parfumurile din jurul nostru există mai întâi undeva, în lumea spirituală. Spun asta pentru că am experiența meditației și, adesea, în meditații apar...ca din senin mirosuri puternice de parfum. Cred că acest parfumuri, ce se nasc din câmpurile interioare în timpul meditației, care umplu o cameră sau, pur și simplu, doar percepția persoanei care meditează, sunt ... amprente fizice ale trecerii îngerilor prin noi, sunt semne ale existenței lor și ale apropierii lor. De ce spun asta? Pentru că parfumurile ce se ivesc în starea de meditație crează o stare de bucurie de nedescris, iar bucuria însăși transmite gândul că un înger din sferele frumuseții și ale grației e...aproape. Într-un fel sau altul, în aventura mea de a cunoaște vinurile, degustându-le cu ajutorul mirosului, am avut sentimentul că există ”îngeri ai vinurilor” și că fiecare vin poartă în sine parfumul propriului său înger. 13 îngeri, unii catifelați, alții...rebeli, veseli, năstrușnici, alții subțiri, alții corpolenți, unii visători, alții romantici, unii sobri, alții...inocenți - cam așa i-am simțit pe îngerii vinurilor după mirosurile lor. Amprenta acestor îngeri era - însă - bucuria pe care o simțeai...în relația cu parfumul. M-am gândit - ca o neexperimentată ce sunt - că bucuria asta e forța de atracție spirituală, ascunsă în vinuri. Întâia oară în viața mea am înțeles că oamenii caută în vin bucuria, nu adevărul. Oamenii caută în vin îngerii care-i binedispun. Ce am descoperit eu este faptul că nu e nevoie să bei pentru o întâlnire cu îngerii vinurilor, ci doar..să percepi parfumul, să intri în rezonanță, în comuniune cu el. Îngerii bucuriei iau forme întunecate atunci când bem în exces și acesta-i un fenomen prezent în întreaga existență. Vinurile par a se naște dintr-o tulburătoare prezență spirituală, a cărei amprentă este bucuria. Un pic de vin...îți audce îngerul aproape. Prea mult vin te seduce, ...îndepărtează îngerul, te poate purta în latura ta întunecată, acolo unde...s-ar putea să fie adevărul, dar nu și bucuria. Pentru bucurie e suficientă o degustare, chiar una...în care deguști doar parfumurile. Iar eu m-am bucurat, mă bucur și acum pentru că, dacă n-aș fi degustat parfumurile vinurilor, n-aș fi scris despre această modalitate fantastică de a cunoaște lumea cu ajutorul mirosului și nu mi-ar fi trecut prin minte că și vinurile...au îngerii lor!


Mulțumesc organizatorilor pentru invitație!
Pentru cei curioși, cele 13 vinuri care mi-au revelat prezența ”îngerilor în ele” sunt:
Salonul Int
1. DOMENIUL VLĂDOI - CHARDONNAY 2012 PIVNITA BASARABILOR, 12,5%.

Un vin Chardonnay discret vanilinat, cu arome florale şi de cacao, suficient de acid, produs în Crama Siminoc, de lângă oraşul Murfatlar de un mare pasionat, Nelu Vlădoi, cel care începând din 2006 îngrijeşte cu rezultate spectaculoase un domeniu de 19 ha.


2. JIDVEI - SAUVIGNON BLANC 2013 DS NEC ULTRA PLUS

Categorisit drept „cel mai bun vin Sauvignon Blanc din lume", prin medalia de aur obținută la cea mai importantă competiție mondială de vinuri - ”Concours Mondial du Sauvignon”, desfășurat în perioada 11-12 aprilie 2014, la Bordeaux.
Un vin puternic, corpolent, compact, cu aromatică florala şi unde de fructe exotice coapte. Postgust remarcabil, bună aciditate, fin pelinat.


3. DOMENIILE VÎNJU MARE - ROSE 2013 VINUL PRINCIPELUI

Un vin strălucitor, luminos, cu o culoare de grapefruit roz şi/sau cireşe de mai, nu foarte acid, gata să păcălească prin dulceaţa sa disimulată, bine „şlefuit”, cu mari şanse de a cuceri multe nasuri şi papile gustative.

4. DOMENIILE SÂMBUREŞTI - FETEASCĂ NEAGRĂ 2013

Un vin cu o tipicitate specifică terroir-ului, unul corpolent, cu aromele plenare și o intensitate cromatică demnă de invidiat. Taninos, dar catifelat, aduce a prune uscate și coacăze negre. Nasul descoperă, cu mirare, şi condimente respectabile (cuișoare, piper), care se asezonează perfect la meniuri din carne roşie.


5. VINARTE - MERLOT CLASIC TERASE DANUBIENE

Un vin limpede, de un roşu rubiniu-violeaceu, intens, cuceritor. De descoperit aici arome de fructe de pădure la maturitate, prune deshidratate, caramel sau condimente exotice. "Plin de sine”, echilibrat, taninos şi cu un postgust remarcabil.

6. CRAMELE CASA BUNESCU - MERLOT 2007

Un reprezentant de seamă al Cramelor Casei Bunescu – roşu intens, rubiniu, delicat, cu tanini în echilibru. Note clare de fructe de pădure, vanilie, scorţişoară şi...spirit rebel după mai multe pahare.

7. CRAMA DEALUL DORULUI - CABERNET SAUVIGNON 2013

Unul dintre „copiii” pasionatului producător Doru Husarciuc din Buziaş, un produs medaliat cu aur la Concursul Național de Vinuri și Băuturi Alcoolice VINVEST 2014.


8. ALMA COMIXT – CABERNET SAUVIGNON ITALIAN DIN 2012, care merită descoperit cu mai multă atenţie


9. DOMENIILE DEALU MARE URLAŢI - CABERNET SAUVIGNON 2011 PAGANUS

Un "rege al vinurilor roşii”, din „regatul” Dealu Mare. Din struguri culeşi „pe sprânceană”, la supramaturare, ce păstrează cele mai puternice esenţe şi arome. A fost, probabil, cel mai aromatizat vin degustat în cadrul evenimentului.
De notat că face parte dintr-o categorie specială, de vinuri nefiltrate, cu conţinut ridicat de alcool, dar bine echilibrate prin structură şi corp.

10. DOMENIILE ANASTASIA - CABERNET SAUVIGNON 2011

Vinul unui an excelent pentru recolta din toamnă, cu soare mult şi secetă pronunţată. de o culoare roşu rubiniu intens şi un nas proaspăt, ce denotă arome fructate. Un vin echilibrat, cu un gust intens asemănător cireşelor bine coapte şi ierburi aromate, robusteţe specifică soiului.

11. REPUBLICA MOLDOVA - CABERENET SAUVIGNON 2011 TARABOSTE, RESERVE

Un vin excepţional, cu o tărie surprinzătoare (15% vol. alcool), rotund, plin, convingător, cu o putere de seducţie aparte.

12. VINCON ROMÂNIA - CABERNET SAUVIGNON 2010 BECIUL DOMNESC GRAND RESERVE

Un vin "rezervat" în cramă pentru maturare, deci mai cu mai multe pretenţii decât cele de rând. Unii au spus Are o culoare rosie limpede şi strălucitoare, şi, după unii, nas de tutun fin, popcorn rece, ciocolată cu umplutură. Vin atene „şefuit”, blând, bine integrat cu gradul alcoolic (13%).

13. SCDVV PIETROASA - TĂMÂIOASĂ ROMÂNEASCĂ

Emblema celebrului centru viticol Pietroasa, medialiat în repetate rânduri pe plan intern şi internaţional, Tămâioasa Românească are o aromă persistentă de flori de tei, de câmp, de busuioc sau de otavă. Are culoarea aurului cu veritabile carate şi pe alocuri consistenţa mierii stoarse din boabe cu ani înainte.

Ce i-a spus Dumnezeu trandafirului și l-a ajutat să înflorească?

Ce i-a spus Dumnezeu trandafirului și l-a ajutat să înflorească? ” Acel lucru pe care l-a spus Dumnezeu trandafirul...