Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 10 mai 2017


Carte nouă
”Donator, medic, pacient - Călători prin rânduiala divină”



”Donator, medic, pacient - Călători prin rânduiala divină” (Editura Dharana, 2017)  - Colecția ”Personalități și destine” - este titlul unei noi cărți pe care o semnez și care va fi lansată vineri, 12 mai, ora 13,45, la Biblioteca Academiei Române, Amfiteatrul I. H, Rădulescu, str. Calea Victoriei, nr.125, din București.
Cartea va fi lansată în cadrul Zilei Naționale a Transplantului din România, care se va desfășura în cursul zilei de vineri, începând cu ora 11,30, în sala amintită mai sus. 

Apariția cărții este prilejuită în special de împlinirea  20 de ani de la realizarea primului transplant de ficat din România și este dedicată, deopotrivă prof. Irinel Popescu, dar și pacientului care a fost transplantat atunci, doctorul Radu Cobăleanu. 
Cartea are puțin peste 500 de pagini și conține experiențe extraordinare ale medicilor de transplant în prima sa parte, mai precis este o istorie a începutului transplantului în România. Această parte a cărții este scrisă ca un roman, doar că toate personajele sunt reale, sunt medici care au trecut prin experiențe, uneori frumoase, alteori chinuitoare sau dramatice pentru a face din transplant o terapie de rutină, așa cum este el astăzi. Personajul principal al cărții este transplantul de ficat, respectiv prof. dr. Irinel Popescu, realizatorul primului transplant de ficat din România. Povestea vieții profesionale - obositoare și uneori deprimantă - a prof. Irinel Popescu, eșecurile care l-au marcat și care puteau să-l dezarmeze și să renunțe, suferințele prin care a trecut pentru a crea în România o școală în domeniu și echipe medicale puternice se vor dezvălui cititorului pas cu pas. Sigur, cartea urmărește și alte personaje, precum prof. Mihai Lucan, pionier în domeniul transplantului renal, precum și povestea vieții unui ofițer al armatei române, lt.col. Marius Maxim, care - din păcate - a pierdut lupta cu boala în anul 2005. 


Cartea conține relatarea primelor transplanturi făcute în România, respectiv transplantul renal al prof. Eugeniu Proca în anul 1980, precum și transplantul de inimă făcut de dr. Șerban Brădișteanu la Spitalul de Urgență Floreasca.  Omagiem - prin această carte - și pe prof. dr. Dan Tulbure, și pe dr. Alexandru Bucur, oameni cheie în istoria de început a transplantului din România.
A doua parte a cărții conține experiențele a 29 de persoane care au făcut transplant de ficat, multe dintre ele fiind povestite de înșiși beneficiarii transplantului și sunt, desigur, impresionante.

Documentarea principală pentru această carte a fost făcut făcută de mine în perioada 2001-2003, când lucram în presă și eram deosebit de apropiată de lumea medicală. În ultimile luni am făcut unele completări la documentarea de atunci, am adus la zi anumite detalii și, desigur, am intrat în contact cu persoanele transplantate, ale căror experiențe vor fi impresionante și pentru familiile donatorilor, în mod special. Ele vor primi o mângâiere pentru pierderea oamenilor dragi ale căror organe trăiesc astăzi în corpurile unor oameni profund recunoscători. 

Cartea ”Donator, medic, pacient - Călători prin rânduiala divină” - conține și nenumărate pastile de înțelepciune, intitulate ”Jurnalul Autorului”, care invită cititorul la introspecție și la înțelegerea unor aspecte esențiale ale ființei umane. Acestea se adresează sufletului și părții spirituale a ființei.

Voi reveni cu amănunte despre carte și despre lansarea la librărie, care va avea loc curând.


NOTA
Mulțumim Asociației Transplantaților de Ficat din România, Livertrans, în special prof. Irinel Popescu, președinte de onoare, și dnei dr. Crina Ștefănescu pentru apariția acestei cărți. 

Ce i-a spus Dumnezeu trandafirului și l-a ajutat să înflorească?

Ce i-a spus Dumnezeu trandafirului și l-a ajutat să înflorească? ” Acel lucru pe care l-a spus Dumnezeu trandafirul...