Faceți căutări pe acest blog

marți, 31 martie 2015

Dacă n-ai pierdut un om drag, orice ai pierde, n-ai pierdut nimic...
!


M-am întâlnit astăzi cu un foarte vechi prieten, care și-a pierdut...unicul copil. Băiatul, care nu cred că împlinise 40 de ani, se căsătorea pentru prima oară în viața lui. În ziua căsătoriei, i s-a făcut rău, s-a prăbușit la propriu și a ajuns la spital. Nu la un spital din România , ci la unul din America. Diagnosticul nemilos a fost pus repede: cancer, un cancer de sânge, care i-a adus și plecarea din lume în numai câteva luni. Cele mai mari spitale din lume, cei mai mari speciliști, cei mai buni doctori din lume și banii cât de mulți n-au izbutit să lupte...cu destinul, cu acest sfârșit tragic. Când era mai fericit, când își întâlnise dragostea vieții lui, acest bărbat...a plecat, lăsând în urmă părinții sfâșiați de durere, o femeie care și-a pierdut iubirea violent și sute de cunoscuți și prieteni buimaci, șocați. ”Cum s-a întâmplat? Era sportiv de performanță, nu bea, nu fuma, nu se droga, trăia echilibrat. Era înalt, suplu și frumos. Atunci, de ce”, se întreabă tatăl plângând. Iar eu, incapabilă să-l consolez, incapabilă să-i dau vreun motiv, ridic din umeri și abia îmi stăpânesc lacrimile și emoțiile proprii.

Prin fața ochilor mi se perindă imaginea băiatului pe care îl cunoșteam și eu de când era copil. Îmi dau seama că o asemenea suferință nu are seamăn, e ceva ce te lasă fără toate explicațiile deștepte pe care ți le-ai dat vreodată despre lume și viață. Înțelegi că nu înțelegi nimic, înțelegi că nu poți mângâia cu nimic un om care-și pierde copilul și înțelegi că...măruntele tale pierderi omenești sunt un fel de apă de ploaie.  Că ai pierdut un leu sau o avere, că ai avut ghinion în dragoste sau copilul ți-a luat nota patru la școală, că te-ai lovit la picior sau te-a părăsit o persoană dragă...nu e mare lucru. Că nu ești iubit, că plângi, că nu ai bani de pâine..parcă nu e mare lucru, dar nu ești conștient că nu e mare lucru decât în prezența unui factor de comparație. Pe lângă durerea pierderii copilului tău sau a unei ființe iubite, toate pierderile și nefericirile acestei vieți sunt...un fel de mângâieri amărui, dar mângâieri. Ce vreau să vă transmit astăzi este chiar ideea aceasta: fiți conștienți de micimea pierderilor și a suferințelor pe care le trăiți, căci viața ne arată negru pe alb că a pierde o ființă dragă e ca și cum ai pierde o parte din tine. Și nu-i doar un...ca și cum ai pierde, e chiar o pierdere a unei părți din tine. o pierdere care te lasă cu o rană imposibil de vindecat. Să fii conștient că orice supărare trece. Orice trădare trece. În orice altă situație de viață ai fi, e bine. Fii conștient de binele tău, privind către durerea fantastică a unei mame sau a unui tată care-și pierde copilul. Viața ne învață și prin experiențele altor oameni că nimic nu se compară cu pierderea unei ființe iubite, căci fără aceasta rămânem ca niște jumătăți rătăcite, ca niște jumătăți de suflete.
Să învățăm să pierdem...în această viață. Să pierdem lucrurile mici, lucrurile nesemnificative. Că-s bani, că-s poziții sociale, că-s libertăți, că-s lucruri, că-s averi, chiar nu contează. Toate-s doar forme trecătoare, toate-s ..nimic. Să le lăsăm să treacă, dar să păstrăm în interiorul nostru bucuria de a fi prezenți aici, în această viață, pentru noi înșine și pentru cei care ne iubesc. Fiecare ființă are aproape pe cineva care s-ar pierde pe sine pierzând-o pe ea. Rămâneți lângă cei ce vă iubesc, stați cât mai mult posibil lângă oameni și lăsați lucrurile lumii să treacă mai ușor. Fiți mai buni, fiți varianta cea mai bună a celui ce puteți fi și bucurați-vă din tot sufletul pentru fiecare clipă alături de oamenii iubiți. A fi împreună cu cei pe care-i iubim...e un privilegiu, e un dar, e adevărata forță a vieții noastre. Dacă avem oamenii iubiți aproape, nu pierdem nimic important, ci numai forme pe care le posedăm, pe care le putem recrea, reconstrui și redobândi. Dacă n-ați pierdut un om drag, bucurați-vă: sunteți norocoși, fiți conștienți de norocul acesta fantastic!

Ce i-a spus Dumnezeu trandafirului și l-a ajutat să înflorească?

Ce i-a spus Dumnezeu trandafirului și l-a ajutat să înflorească? ” Acel lucru pe care l-a spus Dumnezeu trandafirul...